Conditioner: wat doet het nu eigenlijk voor je haar?

13 april 2018

Conditioner. Moet ik het nu wel of niet gebruiken en wat doet het nu eigenlijk voor je haar? Vragen die je jezelf wellicht weleens gesteld hebt, maar waarop het antwoord uit blijft. BrainWash legt per haartype uit of het slim is om wel of geen conditioner te gebruiken en hoe je je haar op andere manieren in conditie en model krijgt.

Fijn en futloos haar

Heb jij van jezelf fijn of dun haar dat redelijk futloos is? Dan ben je waarschijnlijk geneigd te denken dat conditioner je vijand is. Grote kans ook dat je al vaak met een slappe coupe de deur uit bent gegaan na het gebruik van conditioner. Maaarrrr: dat hoeft helemaal niet! Het is een kwestie van een conditioner vinden die past bij jouw fijne haartype en dan ervaar je ook de voordelen van goede haarverzorging.

Do’s:

  • Waar moet je zeker op letten bij het uitzoeken en gebruiken van conditioner voor fijn haar:
  • Ga voor een conditioning spray, in plaats van een conditioner op crème-basis. Intensief verzorgende ingrediënten maken de lokken zacht en glanzend, zonder dat het zwaar maakt!
  • Gebruik je conditioner enkel in de punten en niet bij de haaraanzet. Zo voorkom je dat het haar onnodig zwaar wordt en gaat ‘hangen’.

Don’ts:

  • Pas zeker op voor het volgende wanneer je een conditioner voor dun haar gebruikt:
  • Kijk uit met producten die olie bevatten. Deze kunnen je haar helaas verzwaren!

Dik en weerbarstig haar

Wie gezegend is met dik en weerbarstig haar, kent gegarandeerd het probleem van dat het haar niet doet wat je eigenlijk zou willen dat het doet. Het in model brengen (en houden) is soms een hels karwei en pluis ligt altijd op de loer. Conditioner is jouw best friend, want die zorgt voor een gepolijste look waarbij pluis geen kans krijgt. Ook hydrateert conditioner je haar optimaal, wat zorgt voor veel glans en veerkracht.

Do’s:

  • Conditioner voor dik haar is gemakkelijker te vinden dan conditioner voor fijn haar. Hier kun je op letten:
  • Conditioners die olie bevatten zijn top voor dik haar, in tegenstelling tot dun haar. Overdrijf uiteraard niet, een toefje dat je over je handen verdeelt en vanaf de punten tot vlakbij de haaraanzet in masseert is méér dan genoeg.
  • Heb je vanaf de haaraanzet tot de punt veel krul of slag? Ben er dan op alert dat je je conditioner met name in de punten gebruikt. Wanneer je het ook royaal bij de haaraanzet aanbrengt, verzwaar je het haar in z’n geheel en krijg je een ‘plat’ effect bovenop je hoofd. Door vooral de punten te verzorgen, houd je je haardos luchtig.
  • Borstel je haar onder de douche met een anti-klittenborstel (zoals de Tangle Teezer) terwijl je je conditioner in laat trekken. Dat scheelt weer een gevecht met de borstel na afloop. Bovendien, als je krullen hebt dan blijft je krul extra mooi wanneer je het na het wassen aan de lucht laat drogen.

Don’ts:

  • Neem absoluut geen genoegen met minder en ga alleen voor het beste. Zo blaas je je coupe nieuw leven in.
  • Skip je conditioner niet! Ook wanneer je weinig tijd hebt; je haar is al gebaat bij 1 minuutje intrekken.
  • Het is raadzaam om een conditioner te gebruiken die echt gericht is op jouw type haar, zoals krullend of breekbaar haar.
  • Kijk uit met teveel hittestyling (föhn, krultang, stijltang). Hierdoor je het effect van conditioner weer teniet. Laat je haar ook aan de lucht drogen en zie de conditie verbeteren!

Reverse wash system

Het reserve wash system, is een ‘systeem’ waarbij je eerst conditioner gebruikt en daarna pas shampoo. Dit is een optie wanneer je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat elke conditioner je haar verzwaart, maar toch graag wilt profiteren van optimale haarverzorging.

Ook mooi en geen conditioner nodig

Conditioner vergeten, geen zin of echt geen tijd? Dan heb je mazzel want beach waves zijn hot! Investeer in mooie highlights in het haar (met de focus op lichte haarpunten) en gebruik een sea salt spray voor een echte strandlook. Bij deze look is het alles behalve erg wanneer je haar niet optimaal verzorgd is of glanst dankzij conditioner, want het draait juist om een ‘messy’ effect.